Balans na de eerste week

Lieve vrienden,

Gisteren heeft Dr. J.-P. Kalala de gerenomeerde neurochirurg die Tim geopereerd heeft, mij ontvangen om een balans op te maken een week na het ongeval.

Hij wist mij te vertellen dat zijn sleutelbeenbreuk een mineur probleem is, dat zijn bekkenbreuk stabiel is en geen verdere behandeling vraagt, dat zijn inwendige bloeding onder controle is, dat zijn bloedwaarden dag na dag steeds beter worden en dat na het herstel van zijn linkerlong binnenkort ook de drain uit zijn rechterlong mag gehaald worden.
Dr. Kalala test ook iedere dag het gevoel in en de mobiliteit van Tim zijn benen en voeten. Zo kon hij mij het schitterende nieuws vertellen dat het sterk is dat Tim al een dag na de operatie meer bewegingen kon maken dan ervoor. Dit is een positief teken dat zijn ruggenmerg aan het herstellen is. Het wordt natuurlijk een niet te onderschatten revalidatie van enkele maanden, maar het komt goed!

Tim heeft natuurlijk niet alleen een fysieke klap te verduren gekregen, ook psychisch blijkt het ongeval een zware impact gehad te hebben. Tim gaat nu de strijd aan met wat ze noemen het Intensive Care syndroom, en het Posttraumatisch Stress syndroom. Dit uit zich in paniekaanvallen, slaapstoornissen en nachtmerries tijdens dagdromen. Hij moet, kan en hoeft deze strijd natuurlijk niet alleen aan te gaan, want hij wordt hierin bijgestaan door een gespecialiseerde psycholoog en mezelf.

Na een week intensieve zorgen heeft Tim gisteren zijn eigen kamer gekregen.
Tim en ik zijn er ons ten volle van bewust dat heel velen onder jullie Tim zo gauw mogelijk willen zien, maar zijn gezondheid en herstel zijn momenteel topprioriteit. Tim apprecieert jullie medeleven enorm, maar wil graag eerst de bovenhand krijgen op deze syndromen.

Nu alle operaties achter ons liggen en we weten dat hij ook psychologisch goed zal begeleid worden, kijken we al graag vooruit. De volgende stap in zijn herstel zal de revalidatie zijn, die hij waarschijnlijk al binnen een 4-tal weken zal mogen starten.

Voorlopig zorg ik er dus nog even voor dat ook zijn kant van het bed warm gehouden wordt.

Jullie steun helpt ons ook bij het draaglijker maken van deze situatie!

Julie