EBR – Cartim Team – Een goede leerschool

De jonge talenten van de Ford Fiesta Sporting Trophy kregen meteen een zwaar ingangsexamen voorgeschoteld. Het wisselvallige weer maakte de openingswedstrijd van het Belgisch rallykampioenschap, de East Belgian Rally, extreem verraderlijk. Kortom, een ideale leerschool.

Nikias Priem en navigator Diederik Pattyn gingen heel sterk van start met een 26ste tijd algemeen en de scratch in de Fiesta Sporting Trophy op de openingsproef in Wanne. Op de tweede proef ging het echter mis.
“In een snelle linkse werden we verrast door modder op de weg. De wagen schoof over de vier wielen in een drassig veld. Helaas stonden er geen toeschouwers om ons te bevrijden. Het duurde 4 minuten voor we, via een omweg, terug op de proef geraakten,” vertelt Nikias. 
In de tweede ronde zaterdagmiddag ging Nikias nog eens van de baan, deze keer definitief, uitgerekend in Wanne.
“We werden op weg naar de proef door de politie opgehouden, waardoor we 4 minuten te laat konden starten,” vervolgt Nikias. “Misschien was ik iets te hevig, maar we hadden al de ganse dag problemen met een uitbrekende achtertrein. In een technische afdaling brak de wagen achteraan plots uit. Ik probeerde de wagen te redden, maar de bomen stonden te dicht”
Diederik, die door de gordels een flinke snok in de onderbuik kreeg, werd voor observatie even naar het hospitaal overgebracht, maar hij mocht na controle huiswaarts keren.

Thijs Deburghgraeve en Gregory Verfaillie werden in de Oostkantons voor de leeuwen gegooid. Het is geen geschenk om te debuteren op nationaal niveau op het moeilijkste parcours van het seizoen. Thijs vervulde zijn opdracht uitstekend en eindigde op een mooie 5de plaats.
“Ik heb dit weekend enorm veel geleerd,” vertelt Thijs. “In het begin was ik misschien iets te voorzichtig, maar stelselmatig heb ik mijn grenzen verlegd. Ik heb niet naar de chrono`s van de andere teams gekeken. Dat was dit weekend niet de bedoeling. Zaterdag werd ik even opgeschrikt door de sortie van Nikias. Zondag moesten we in de regen rijden. Dat was weer een nieuwe ervaring. We hebben voor de slotronde speciaal andere banden gemonteerd, echte regenrubbers en geen opgesneden intermediates, om ervaring op te doen met alle mogelijke bandentypes. Ik kijk al uit naar de volgende wedstrijd met de Fiesta, want dit smaakt naar meer!”

Tim Van Parijs, de mentor van de twee youngsters, was tevreden over het leerproces van Thijs en toonde begrip voor de sortie van Nikias: “Thijs heeft gedaan wat gevraagd was en bovendien nog punten gescoord. De sortie van Nikias kan ik begrijpen. Hij ging heel snel op die afdaling. De vorige ronde was het gelukt, deze keer niet. Ik zag op de onboardbeelden hoe hij reageerde. Nee, zelf had ik het niet beter gekund. De bomen stonden op die plaats gewoon te dicht. Rallyrijden is rijden op de limiet. Dan kan het gebeuren dat je eens over die limiet gaat”